Álvaro Javier Cruz: ciència de proximitat

Álvaro Javier Cruz Carrión, doctorand del programa de Nutrició i Metabolisme de la URV
24/05/2019

El passat 30 d’abril va tenir lloc a la Sala de Graus de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química de la URV la final local del concurs “Presenta la teva tesi en 4 minuts”, una iniciativa en què es convida els doctorands universitaris a sintetitzar els objectius de les seves investigacions i exposar-los en públic.

El guanyador va ser Carlos Sánchez, que va explicar el seu projecte de tesi, centrat en l’estudi del comportament de l’espècie humana Homo Neardenthalensis i la seva relació amb l’entorn, amb el qual representarà la URV a la final catalana del concurs, que tindrà lloc el 4 de juny a Barcelona.

El segon lloc va ser per a Álvaro Javier Cruz Carrión, doctorand del programa de Nutrició i Metabolisme de la URV, des del qual participa en el projecte Nutrisalt. Tot seguit reproduïm el monòleg amb què va presentar el seu treball al concurs.


Generació d’arguments científics sobre el consum de productes de proximitat

 

Algun cop t’has preguntat: per què hem de menjar productes de proximitat? Doncs és justament aquí on posa l’accent la meva tesi doctoral, generar arguments científics sobre el consum de fruites i verdures de proximitat. Aquest estudi està emmarcat en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial de Reus i el Camp de Tarragona (PECT) per a una alimentació innovadora, segura, saludable i sostenible NUTRISALT.

Bon dia, sóc Álvaro Javier Cruz Carrión, investigador predoctoral del Grup de Nutrigenòmica de la URV.

Però, què entenem per productes de proximitat? Segons la Generalitat de Catalunya són productes agroalimentaris que es produeixen a una distància relativament propera al lloc on es consumeixen i es venen d’acord amb els criteris de venda de proximitat. Aquesta estratègia dinamitza l’economia local, beneficia el medi ambient ja que redueix la contaminació que es genera amb el transport, incentiva la millora de la qualitat dels productes i afavoreix la conservació de les varietats autòctones; amb tot, no hi ha arguments científics sòlids que ajudin a potenciar aquesta estratègia econòmica.

Per això s’han plantejat dos blocs d’activitats d’investigació.

Un primer bloc se centra en l’elaboració d’una base de dades de la composició de polifenols de fruita seca, fruites i verdures que es produeixen al Camp de Tarragona. Entenem per polifenols les substàncies químiques sintetitzades per les plantes que tenen beneficis per a la salut: poden ser anti-oxidants, anti-obesitat, anti-diabetes, anti-hipertensius, etc. Per a això s’han seleccionat vegetals produïts al Camp de Tarragona, de diferents sectors, diferents varietats i diferents sistemes de conreu.

El segon bloc se centra en la recerca d’evidències in vivo sobre l’efectivitat del consum de productes de proximitat seleccionats en animals en experimentació. Concretament s’estudiarà de quina manera afecten la biodisponibilitat dels compostos fenòlics de cireres i tomaques de proximitat i d’altres regions del món.

Paral·lelament, s’avaluarà l’efecte de la interacció dels ritmes estacionals amb els resultats obtinguts per determinar si el moment de l’any en què es consumeixen altera aquesta biodisponibilitat.

Els resultats, un cop obtinguts, se socialitzaran i es publicaran a la pàgina oficial del projecte, nutrisalt.reus.cat, que us convido a visitar.

Per acabar, si en algun moment ens pregunten per què mengem sa si ens hem de morir igual, jo us animo a respondre que mengen sa perquè volem sentir-nos bé mentre vivim, no per ser immortals.

Salutacions i bon dia.

 

http://diaridigital.urv.cat/carlos-sanchez-guanya-la-final-local-del-concurs-explica-la-teva-tesi-en-4-minuts/