Primers resultats dels estudis vinculats al projecte d’investigació PECT Nutrisalt

Cireres dels Mercats de Reus
08/10/2018

El projecte d’investigació PECT Nutrisalt, impulsat per l’Ajuntament de Reus i amb la implicació dels agents d’R+D+I del territori —URV, Fundació URV, EURECAT i Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA)—, ha començat a donar els primers resultats amb la publicació de les conclusions dels primers estudis: la primera evidència científica dels efectes beneficiosos de la fruita segons la procedència i estacionalitat.

El Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial Nutrisalt està orientat a la transformació i dinamització del sector agroalimentari al voltant de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització. També rep la col·laboració del teixit empresarial, de manera especial des del clúster de Nutrició i Salut AINS, i de diferents ajuntaments del Camp.

Amb un pla d’actuació que té com a horitzó el 2020, disposa d’un pressupost de prop de dos milions d’euros, cofinançats al 50% amb fons provinents del programa FEDER de Catalunya i amb un 25% per la Diputació de Tarragona. La resta l’aporten les institucions implicades en el projecte.

Primers resultats
En el marc del PECT Nutrisalt, el grup de recerca en Nutrigenòmica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut del Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat, ha evidenciat per primer cop que el consum d’una mateixa varietat de fruita té uns efectes sobre la salut diferents en funció de l’estacionalitat.

En concret, ha demostrat com el consum de cirera pot alterar el rellotge molecular del teixit adipós en funció de si es consumeix en l’època de l’any que pertoca o si es consumeix fora de temporada. Els mamífers, i per tant els humans, tenim un mecanisme anomenat rellotge molecular que ens permet adaptar el metabolisme de les nostres cèl·lules en funció de l’estació de l’any en la qual ens trobem. Els investigadors han observat que l’alteració d’aquests rellotges moleculars podrien relacionar-se directament amb un augment en el risc de patir alguns dels trastorns metabòlics que es troben relacionats amb l’obesitat i sobrepès si coincideixen a la vegada amb una dieta poc saludable i amb un alt contingut en sucres i greixos. És a dir, que menjar aquesta fruita fora de temporada pot incrementar, encara més, aquest risc. Els resultats d’aquesta recerca s’han publicat recentment a la revista internacional sobre nutrició humana Nutrients i The Journal of Nutritional Biochemistry.

D’altra banda, i de manera quasi simultània, els investigadors de la URV han publicat un segon article científic a la revista Scientific Reports, del grup Nature, que mostra com el consum de cirera i de raïm ajuda les neurones a reconèixer més eficientment els senyals químics que, com la leptina, modulen la gana i el metabolisme dels greixos. Aquest treball – presentat a Lisboa el passat divendres en el marc del congrés internacional “Foos Bioactives & Health” posa sobre la taula per primera vegada com la senyalització de la leptina en aquestes cèl·lules del cervell es produeix de forma diferent en funció de l’estació de l’any en la qual es consumeixen les fruites.

Fruita de temporada