Projecte per fer de Reus i el Camp de Tarragona un pol d’innovació en l’àmbit de la nutrició i la salut

Presentació de Nutrisalt
12/06/2018

L’Ajuntament de Reus impulsa el PECT Nutrisalt amb la implicació dels agents d’R+D+I del territori: la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Fundació URV, EURECAT i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). El PECT NUTRISALT és un projecte orientat a la transformació i dinamització del sector agroalimentari al voltant de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització que s’emmarca en la política d’especialització territorial de la regió definida al llarg de l’última dècada. Compta també amb la col·laboració del teixit empresarial, de manera especial des del Cluster de Nutrició i Salut AINS, i de diferents ajuntaments del Camp. Amb un pla d’actuació que té com a horitzó el 2020, compta amb un pressupost d’1.924.619 euros, cofinançants al 50% amb fons provinents del (PO) FEDER de Catalunya i amb un 25% per la Diputació de Tarragona.

L’objectiu del projecte és fer de Reus, el Camp de Tarragona i la seva zona d’influència un pol d’activitat nutricional i de salut de referència internacional que lideri la innovació i el desenvolupament al sud d’Europa en aquest àmbit. Així mateix, ha de consolidar una xarxa territorial que integri empreses, centres de recerca i desenvolupament, centres de comercialització i distribució i equips professionals especialitzats i altament qualificats que sigui la base del progrés econòmic, l’ocupació i la innovació al territori.

Posicionament estratègic
Reus i el conjunt del Camp es troben en un moment de transcendència estratègica. S’ha culminat una etapa d’implantació d’equipaments rellevants a l’entorn del Tecnoparc i ara cal consolidar el model de desenvolupament econòmic a partir d’un nucli d’especialització potent, amb capacitat de liderar el progrés de les properes dècades.

El PECT NUTRISALT s’emmarca en aquest posicionament i complementa diversos plans estratègics locals i regionals, com l’Estratègia d’Especialització Regional Intel·ligent (RIS3CAT), que identifica el sector alimentari com el primer sector estratègic per a l’economia catalana dels propers anys. El PECT NUTRISALT integra i complementa els objectius de les institucions que hi participen, i és una oportunitat per avançar en clau de territori.
Xarxa al territori

El PECT NUTRISALT compta també amb la participació d’altres institucions del territori: Ajuntaments de Tarragona, Constantí, la Selva del Camp i Maspujols, i l’Associació Empresarial Innovadora de Nutrició i Salut (AINS). Té com a objectiu promoure la participació del teixit social i econòmic de les comarques del Camp de Tarragona i preveu la participació activa dels ciutadans i ciutadanes del territori

Actuacions
Amb un pla d’actuació que té com a horitzó el 2020, el PECT NUTRISALT planteja tres eixos de treball dins dels quals s’estructuren operacions específiques:

  • Eix 1. Apropar les tecnologies per donar valor afegit als productes alimentaris de proximitat i al benestar dels consumidors: Afegir valor als productes propis i de proximitat; i Crear nous productes alimentaris.
  • Eix 2. Assegurar la no toxicitat dels productes amb la creació de plataformes de suport tecnològic a la indústria de la nutrició humana i animal local en ecotoxicitat i seguretat alimentària: Assegurar la no toxicitat dels aliments; Reduir l’impacte sobre el medi ambient; i Dotar el territori d’estructures de suport a les empreses
  • Eix 3. Planificar el futur desenvolupament regional i suport a la competitivitat de les empreses i els productes agroalimentaris: Facilitar la comercialització i internacionalització i la creació de noves empreses; i Impulsar espais de cocreació de productes i nous models de negoci.

Pol d’innovació, referència al sud d’Europa
L’estratègia d’especialització de Reus i el Camp de Tarragona en nutrició i salut vol consolidar el territori com a pol d’innovació especialitzat, en la línia del Food Valley de Wageningen (Holanda), referent europeu en aquest àmbit. El mercat agroalimentari és global. Els consumidors demanden productes d’alta qualitat, sofisticats i saludables. La competència no és entre productors propers sinó a escala internacional. Cal potenciar les capacitats del teixit empresarial per competir i internacionalizar-se. I cal disposar de recursos tècnics i humans adequats i de productes d’alt valor afegit.

El PECT NUTRISALT no és el punt culminant de l’estratègia territorial en nutrició i salut: és el km 0 d’una nova etapa per seguir avançant com a territori a partir de la generació de nous coneixements, serveis i infraestructures: consolidar Reus i el Camp com a pol d’activitat innovadora i sostenible, referent a nivell internacional, líder en innovació i desenvolupament al sud d’Europa.

Presentació de Nutrisalt
Presentació de Nutrisalt