El Consell Regulador de la DOP Siurana, amb la col·laboració de PDR.cat 2020, el Panell Oficial de Tast d’Olis de Catalunya, l’IRTA i Nutrisalt, ha organitzat aquest dijous 30 d’abril un webinar interactiu dedicat al tast d’olis i la utilització d’oli de qualitat a la cuina professional. Adreçat a estudiants d’escoles i instituts d’hostaleria i cuina de Catalunya, ha anat a càrrec d’Àngels Calvo (cap del Panell de Catalunya) i Agustí Romero (responsable de l’Equip d’Olivicultura d’IRTA)
L’objectiu de la sessió, de 75 minuts de durada, ha estat conèixer les propietats de l’oli i les seves aplicacions a la cuina, aprofundir en la tècnica del tast d’olis i classificar els olis segons l’anàlisi organolèptica.
La sessió ha comptat amb 60 participants, que per poder realitzar la part pràctica de la sessió han rebut a casa una mostra d’oli d’oliva verge de la DOP Siurana.
Usos de l’oli a la cuina
En la seva intervenció, Agustí Romero ha fet un repàs a les aplicacions de l’oli a la cuina: les aplicacions en cru i en calent, en l’àmbit de la pastisseria o de les conserves i nous formats que juguen amb les textures, des de l’aire d’oli o la gelatina fins a la pols o les crispetes d’oli.
Agustí Romero, investigador de l’IRTA especialista en Olivicultura, Elaiotècnia i Fruita Seca, participa en l’operació 4 del PECT Nutrisalt, centrada en la construcció d’un espai a les instal·lacions d’IRTA a Mas Bové com a Cooking Lab, una planta pilot per a l’experimentació d’aliments cuinats o enriquits amb oli d’oliva i els seus derivats funcionals, o amb altres aliments produïts al Camp de Tarragona.