L'oli d'oliva verge extra

Dossier oli d'oliva verge extra

L’oli d’oliva és un oli vegetal que s’obté de diferents varietats d’oliva. Al Camp de Tarragona la varietat d’oliva característica és l’arbequina, que trobem també a les comarques del Priorat, la Ribera d’Ebre, el Baix Penedès i la Conca de Barberà.

La DOP Siurana identifica l’oli d’oliva verge extra que es produeix en aquesta àmplia zona geogràfica, majoritàriament a partir de la varietat d’oliva arbequina. També pot contenir fins a un 10% de les varietats tradicionals de rojal i morruda.

En el consell regulador de la DOP Siurana hi ha inscrites 40 entitats, principalment cooperatives agrícoles, de 36 municipis. És la que registra un major volum de producció d’oli d’oliva.

L'oli d'oliva verge de la DOP Siurana és un oli molt equilibrat, agradable i amb aromes d’ametlla verda i poma. L’oli de la primera collita és afruitat, de color verd, amb més cos, i sabor ametllat amarg. El de la collita més tardana és més dolç, de color groc i de consistència més lleugera.


Com triar l'oli?

 

El més important a l’hora de triar un tipus d’oli és saber de quina manera s’ha elaborat: per procediments mecànics o físics, o com a resultat d’un procés químic d’extracció o de refinat. Els olis verges són els únics que s’extreuen per procediments mecànics o físics i que no es refinen.


En el dossier sobre l'oli d'oliva verge extra descobrireu encara més coses sobre aquest producte emblemàtic.

AdjuntMida
PDF icon Dossier oli d'oliva verge extra14.29 MB